Литературен Гид

онлайн издание за книги

В съвременната ни история има личности, които формират епохи, тенденции, поколения, общество, отношения. Със сигурност Людмила Живкова е една от най-интересните сред тях. Особено заради живота си. Това, което тя създава в културата, хората около нея, основоположили цели клонове в науката и хуманитаристиката, създали школи, оставили отпечатък върху всички нас.

Дъщеря на диктатор, принцеса, човек на културата, последователка на Рьорих, Блаватска и Дънов, йога, мистик или прагматик, положителна или демонична фигура, създател на ренесанс и въздигнала културата в култ, или пък назадничав и фанатичен партиен функционер? Какъв е живота й, каква е ролята й, какво е направила, какво не е?

Нейната история е не по-малко важна от историята на баща й, нейните дела остават и са част от България, и изучаването и вникването, обективно, концентрирано, внимателно, последователно, подробно, фактологично и без оценки, без окраса и финтифлюшки, така както го е направил Иво Милев, е едно от най-важните събития в литературата и историята ни за последните години.

 

Всеки читател сам трябва да изгради представата и отношението си към една личност, едновременно позната, но и толкова далечна и тайнствена. Тази книга е обживяването, и оживяване, на един мит, на една противоречива, обожествявана, мразена, отричана, одобрявана, признавана, съдена и заклеймявана, но със сигурност за никого безразлична жена, белязала времето и епохата си и оставила зад себе си толкова много неща. Опознайте я, тръгнете по нейните стъпки и я помнете, защото със сигурност тя ни учи. Дори в смъртта си.